Ökológiai gazdálkodás


Az ökológiai gazdálkodást, biogazdálkodásnak is szoktuk nevezni. A növénytermesztési technológiák közül hármat különböztetünk meg:


1. Hagyományos termesztés
2. Integrált termesztés
3. Ökológiai termesztés

Az Ökológiai Gazdálkodási Kutató Intézet (FIBL) legújabb statisztikai adatai szerint a világ ökológiai rendszerében művelt mezőgazdasági területei szerint, a tanúsított bio területek nagysága 35 millió hektár volt 2008-ban világszerte. A legjelentősebb növekedést Latin-Amerikában és Európában tapasztalták. A világ bio területeiből a legnagyobb mértékben Ausztrália és Óceánia (34,7%) Európa (23,4%) és Latin-Amerika (23%). Magyarországon 2008-ban 1.171 tanúsított bio gazdaság működött 111.800 hektáron. Ez némi visszaesés a 2004-es csúcs után, amikor közel 1.400 gazdaság több mint 128.000 hektáron folytatott biogazdálkodást (Roszík, 2010).

2009. január 1-jén új uniós szabályozás lépett életbe az ökológiai termékek termelésére, ellenőrzésére és címkézésre vonatkozóan. Az új rendelkezések egy része azonban csak 2010. július 1-jén fog életbe lépni.

A cél a fenntartható termesztési rendszerek és magas minőségű termékek nagy választékának a megteremtése. E folyamat során a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a környezetvédelemre, a biodiverzitásra és az állatvédelem magas szintű előírásaira. Az ökológiai termelésnek tiszteletben kell tartania a természetes rendszereket és ciklusokat. A fenntartható termelést, amennyire csak lehetséges, biológiai és mechanikai termelési folyamatok segítségével, termőföldhöz kapcsolódó termelés által és géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) használata nélkül kell elérni. Az ökológiai gazdálkodásban a belső forrásokat felhasználó zárt rendszereket részesítik előnyben a külső forrásokat bevonó nyitott rendszerekkel szemben. Ideális esetben a külső források kizárólag más gazdaságok ökológiai forrásaiból származó természetes vagy természetes módon előállított anyagok és lassan oldódó ásványi trágyák lehetnek. Kivételes esetekben, megfelelő alternatívák hiánya esetén, ugyanakkor vegyi szintetikus források használata is engedélyezett lehet. Ezek a Bizottság és a tagállamok alapos vizsgálatát követően a bizottsági rendelet mellékletének pozitív jegyzékeiben vannak engedélyezve és felsorolva.

Ökológiai gazdálkodásra vonatkozó, érvényben lévő Európai Uniós, valamint hazai szabályozások:

A Tanács 834/2007/EK rendelete az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről és a 2092/91/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről
A Bizottság 889/2008/EK rendelete az ökológiai termelés, a címkézés és az ellenőrzés tekintetében az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló 834/2007/EK rendelet részletes végrehajtási szabályainak megállapításáról
A Bizottság 1235/2008/EK rendelete a 834/2007/EK tanácsi rendeletben az ökológiai termékek harmadik országból származó behozatalára előírt szabályozás végrehajtására vonatkozó részletes szabályok meghatározásáról
A 79/2009 (VI. 30.) FVM rendelet a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai gazdálkodási követelmények szerinti tanúsításának, előállításának, forgalmazásának, jelölésének és ellenőrzésének részletes szabályairól.
A Bizottság 889/2008/EK rendelete szerint az ökológiai gazdálkodásban használható peszticidek-növényvédő szerek felhasználásáról (II. melléklet):

1. Növényi vagy állati eredetű anyagok:
• Azadirachta indica (botanikai inszekticid), indiai neem-fa magolajból származik a rovarölő azadirachtin hatóanyag. Hazánkban még engedélyezés előtt áll a német NeemAzol-T/S készítmény.


• Chrysanthemum cinerariaefolium-ból kivont piretrinek: AquaPy
Az Aqua Py egy természetes piretrin hatóanyagú rovarölő szer, mely közegészségügyi rovarkártevők ellen engedélyezett. Zárt térben repülő rovarok (pl. legyek, szúnyogok) és rejtett életmódú rovarok (pl. csótány, ágyi poloska, bolha stb.) irtására alkalmas. A 3 % természetes piretrin tartalmú készítmény ULV-eljárással, hidegköd képzéssel és permetezéssel juttatható ki. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. eseti hozzájárulásával a készítmény felhasználható ökológiai gazdálkodásban rovarkártevők elleni védekezésre. Kontakt, taglózó hatású, rövid hatástartamú szer, így lehetővé teszi a közvetlen betakarítás előtti felhasználást. Az UV sugárzásra nagyon érzékeny, ezért kifejezetten az esti órákban javasolt a permetezés.


• Quassia amara növényből kivont: kvasszia
A kvaszia (Quassia amara, Brucera amarissima növények termelik) kontakthatású zoocid, melyet készítményeiben többnyire rotenonnal keverve hoznak forgalomba. A jól ismert nikotint, melyet a dohánynövény termel, 2002-ben kivonták a bio termesztésben engedélyezett hatóanyagok közül.


• Növényi olajok: Biola 50% repceolajt tartalmazó kontakthatású rovarölő szer.

2. kártevők és betegségek elleni biológiai védekezés során használt mikroorganizmusok:
• Granulovírus: Madex
Szelektív, környezetkímélő biológiai rovarölőszer az almamoly lárvái ellen. Az almamoly (Cydia pomonella) granulovírus rendkívül hatékony, a természetben is előforduló kórokozója az almamoly lárváknak. A vírusok a táplálkozás során jutnak a kártevő szervezetébe, ahol az előbél magas pH-jának hatására kiszabadulnak a védőkapszulából a virionok, amelyek a bélfalon átjutva a lárva megbetegedését és pusztulását okozzák. A pusztulás gyorsasága a felvett vírusok mennyiségével egyenesen arányos, de már 2 vírusrészecske is az almamoly pusztulását okozza a későbbi lárvastádiumok során.

• Aureobasidium pullulans: Blossom Protect
Antagonista mikroorganizmus készítmény az almatermésűek tűzelhalása (Erwinia amylovora) ellen. A gomba gyorsan felszaporodva beborítja a virág teljes felületét, a bibét és a porzókat és megtelepedik ott. Az Erwinia baktérium így nem talál alkalmas felszínt a megtelepedésre, felszaporodásra és a virágba hatolásra.

• Trichoderma asperellum: Trifender, mikrobiológiai termésnövelő anyag
Hat a talaj mikrobiológiai összetételére, távol tartja a talajlakó kórokozókat, amivel elősegíti a növények gyökérzetének egészséges fejlődését. Gyökérzöldségek, és burgonya esetében ezzel jelentősen javítja a tárolhatóságot is.
Hat közvetlenül a növényekre, fokozza a növények növekedését, javítja a növények stressztűrő képességét, így azok jobban ellen tudnak állni a gyengültségi kórokozók támadásának.

• Bacillus thuringiensis var. tenebrionis: Novodor FC
A készítmény a természetben is előforduló Bacillus thuringiensis var. tenebrionis baktériumfaj spóráit és toxin kristályait tartalmazza, melyeket a kártevő bogárlárvák a szájukon át vesznek fel. A permetszer elfogyasztása után körülbelül 1 órán belül a kártev beszünteti táplálkozását, majd a fertőzés következtében 6-7 nap múlva el is pusztul. A termék a környezetre (méhek, halak, hasznos élő szervezetek, melegvérűek) teljesen ártalmatlan, szelektív rovarölő szer. A Novodor FC kizárólag levélrágó bogarak, (Coleoptera) lárvái ellen hatékony. A termék különleges előnye, hogy élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 1 nap,

• Bacillus thuringiensis var. kurstaki: Dipel ES
A készítmény a természetben is előforduló Bacillus thuringiensis var. kurstaki baktériumfaj spóráit és toxin kristályait tartalmazza, melyeket a kártevő hernyók a szájukon át vesznek fel. 1 órán belül a kártevő beszünteti táplálkozását, majd a fertőzés következtében 3-4 nap múlva el is pusztul. A termék a környezetre (méhek, halak, hasznos élő szervezetek, melegvérűek) teljesen ártalmatlan, szelektív rovarölő szer. A Dipel ES kizárólag lepkehernyók, (Lepidoptera) ellen hatékony a legjobb hatékonysággal a fiatal lárvastádiumú hernyók ellen alkalmazható.

3. Mikroorganizmusok által előállított anyagok:
• Saccharopolyspora spinosa: Laser, SpinTor
A természetes, Saccharopolyspora spinosa baktérium eredetű hatóanyag minden más rovarölő szertől eltérő, egyedi hatásmóddal rendelkezik. A sejtmembrán, Na+ és Cl- forgalmát befolyásolja, ezzel akadályozza az ingerület-átvitelt az idegrendszerben. A rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében évente legfeljebb 3 alkalommal javasolt felhasználni.


4. Az ökológiai gazdálkodásban hagyományosan alkalmazott egyéb anyagok:
Réztartalmú vegyületek:
A rézszulfátot és a hárombázisú rézszulfátot az 1800-as évektől, a bordói keveréket 1885-tól, a réz-oxikloridot 1900-óta, a rézoxidot 1932-óta, a réz-hidroxidot pedig 1968-óta alkalmazzák a növényvédelmi gyakorlatban (Kondár 2010).
Bordói por (20% réz)
• Bordói mix (20% réz, bázikus réz (II) szulfát)
• Champion 50 WP (77% rézhidroxid)
• Cuprosan 50 WP (50% réz-oxiklorid)
• Cuprozin 35 WP (35% réz-oxiklorid)
• Cuproxat FW (350 g/l tribázikus réz-szulfát)
• Rézgálic (98% rézszulfát)
• Réz-oxiklorid (50% réz-oxiklorid)

Kéntartalmú vegyületek:
• Kén 800 FW (800 g/l kén)
• Kénkol 800 FW (800 g/l kén)
• Kumulus S (80% kén)
• Thiovit JET (80% kén)

Paraffinolaj:
• Agrol Plusz (90% paraffin(vazelin) olaj)
• Vektafid A (83% paraffinolaj)

Irodalom:
Horváth, Cs. (2010): Csak természetesen, Kertészet és Szőlészet 59. évf. 8. sz.
Kondár, L.(2010): Egész évben segítenek a „hókristályok", Kertészet és Szőlészet 59. évf. 7. sz.
Ocskó Z.(2009): Növényvédőszerek, termésnövelő anyagok 2009. I. Agrinex Bt. Budapest
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/logo/index_hu.htm
http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=91&Itemid=79&lang=hu
http://www.biocont.hu/

Kerékgyártó István
Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft.
Tiszaújváros, Tisza út 2/a
H-3580
Hungary
E-mail: varosgazda@tujvaros. hu

Tiszaújváros, 2010. március 10.